Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Έτσι εγώ έφθασα στο κελλί του Αγίου Λύπιου παρηγορημένος από τες μυρωδίες του κάμπου, από τα γλυκότρεχα νερά και από τον αστρόβολον ουρανό, ο οποίος εφαινότουνα από πάνου από το κεφάλι μου μία Ανάστασι..
Διονύσιος Σολωμός, Γυναίκα της Ζάκυθος.

Πού αλλού θα ιδώ Βουνά, Σκοπό,΄Ψηλώματ΄, Ακρωτήρι,Γαρδούμ΄ Αναληψιώτικη κι ΄Αϊ Λύπιου πανηγύρι;
Γιάννης Τσακασιάνος, Ζακυθινός-Σπουργίτης

Στον αιωνόβιο ελαιώνα που βρίσκεται ανάμεσα στο εκκλησάκι του Αγίου Λύπιου και το μετόχι του Αγίου στο Καλητέρο, ένα από τα πιο όμορφα και αγαπημένα τοπία του νησιού μας, οι ζακυνθινοί γιορτάζουν την ανάσταση του Χριστού και την αναγέννηση της φύσης τα τελευταία 500 χρόνια.
Ο Διονύσης Φλεμοτόμος γράφει:“Ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα πανηγύρια του νησιού μας είναι κι αυτό του Άι–Λύπιου που γίνεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά στο γραφικό ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται σε μια λοφοπλαγιά στο προάστιο Καλητέρος.Από το πρωί της γιορτής συνήθιζαν οι κάτοικοι της χώρας και της γύρω περιοχής να έρχονται στ΄ όμορφο αυτό προάστιο φέρνοντας μαζί τους και το φαγητό τους για να φάνε στους «σβώλους» όπως συνήθιζαν να λένε.Σαν τελείωνε η λειτουργία, έστρωναν μέσα στο λιοστάσι τις κουρελούδες που είχαν μαζί τους και πάνω τους άπλωναν όλες τις γιορταστικές λιχουδιές. Απαραίτητα ήταν τα κόκκινα αυγά.Παντού ψηνόταν αρνιά κι από τα μεγάλα βουτσιά έρεε άφθονο κρασί.Συγχρόνως άρχιζε και το τρικούβερτο γλέντι.Η ταμπουρλονιάκαρα δεν σταματούσε καθόλου.Οι καμπάνες χτυπούσαν αδιάκοπα και κάπου-κάπου ακουγόταν και μερικές τουφεκιές.Το πανηγύρι κράταγε έως αργά το βράδυ…”

O ελαιώνας στον Άγιο Λύπιο γλίτωσε από την επιδρομή του τσιμέντου, αφού ευτύχησε να μην ανήκει σε ιδιώτη, αλλά στην Ι. Μονή του Αγίου Διονυσίου.Η ευαίσθητη στην προστασία του περιβάλλοντος Ορθόδοξη Εκκλησία, δε φύτεψε μερικά ακόμη τσιμεντένια κουτιά σε μια ιδιαίτερη γωνιά της κορεσμένης από τη δόμηση, της τόσο κακοποιημένης, ζακυνθινής υπαίθρου.
Έτσι, τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες άνθρωποι την Κυριακή του Θωμά, απολαμβάνουν την ανοιξιάτικη ημέρα στο ανέγγιχτο και ασύγκριτο αυτό τοπίο, πλημμυρίζοντας κυριολεκτικά το παλιό λιοστάσι σε όλη του την έκταση, διεκδικώντας ταυτόχρονα, κυρίως για τα παιδιά τους, μια ¨άλλη¨ ποιότητα ζωής.
Το μεσημέρι της Κυριακής του Θωμά ο αιωνόβιος ελαιώνας στον Άγιο Λύπιο ζωντανεύει για μια μεγάλη γιορτή! Ένα πανηγύρι για την Ανάσταση και την άνοιξη! Είμαστε όλοι καλεσμένοι, να στρώσουμε στην πυκνή σκιά των δέντρων, πάνω στα αγριολούλουδα του ζακυνθινού κάμπου τη γιορτάσιμη τραπεζαρία μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: